Bozkır Mahalleleri

Defineciler, Zengibar Kalesi’ni Kepçeyle Kazmış


Konya’nın Bozkır ilçesi yakınlarındaki antik İsaura şehrinin kalıntıları arasında bulunan Zengibar Kalesi, defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Şehri gezen bir arkeolog, önceki ziyaretlerinde gördüğü bazı kalıntıları son gezisinde yerinde bulamadığını belirtiyor. Define arayanların tarihi yapıyı ekskavatör (kepçe) ile kazdığını belirten arkeolog, ödenek yetersizliği nedeniyle arkeolojik kazı yapılamayan bu kültür hazinesinin yavaş yavaş harap edildiğini anlatıyor.

İç Anadolu’nun Efes’i olarak kabul edilen antik Isaura şehri, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile 1988 yılında tescil edildi. Sahanın sınırları 2006 yılında birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi. Antik şehrin çevresine 2007 yılında Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tel örgü çekildi. Ancak tel örgü bir yıl kadar sonra parça parça çalındı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden 2010 yılında izin alan Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenleri, 5 yıldır sahada yüzey araştırmaları yapıyor. Arkeologlar, kentin yapıldığı dönemde etrafının son derece sağlam surlarla çevrili olduğunu belirledi. Şimdi ise antik kentin çevresinde herhangi bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Henüz arkeolojik kazı yapılmayan antik kentin define arayanlar tarafından delik deşik edildiğini belirten arkeolog, “Önceki ziyaretimde tespit ettiğim bazı kalıntıların son ziyaretimde kepçeyle kazılmış olduğunu gördüm. Her seferinde farklı farklı yerlerde define arandığını gözlemliyorum. İsaura kültür hazinesine sahip çıkmamız lazım.” diyor.
Defineciler, Zengibar Kalesi’ni Kepçeyle Kazmış Defineciler, Zengibar Kalesi’ni Kepçeyle Kazmış Reviewed by Adsız on 05:21 Rating: 5

Hiç yorum yok:

recent posts

[recentposts]
Blogger tarafından desteklenmektedir.