Bozkır Mahalleleri

Zengibar Kalesi kaderine terk edildi

Konya- Bozkır Karayolu üzerinde bulunan Zengibar Kalesi ilgisizlikten harabeye döndü. Bozkıra 16 kilometre uzaklıkta olan Zengibar Kalesi’nin bulunduğu tepe Seydişehir, Karaman, Hadim yörelerini de kontrol altına alması ile biliniyordu.

Bol su kaynaklarının bulunduğu, Toroslar Dağlarının, Seydişehir ve Suğla Gölü’nün, hatta Konya’nın bir çok yöresinin görüle bildiği bu hakim tepe, İsauralılar tarafından bilinçli olarak seçilmiş. Bölgede Zengibar Kalesi ile ilgili çok sayıda tarihi kalıntı bulunmasına rağmen çok fazla ziyaretçinin gelmemesi Zengibar Kalesi’nin her geçen gün kaybolup gitmesine neden oluyor. Zengibar Kalesi ile ilgili dokümanlardan elde edilen bilgilere göre bölgede pek çok lahit olmasına rağmen hemen hepsinin kapakları kırık olduğu belirtiliyor.

Nekropol yönünden İsaura kentinin oldukça zengin olduğu anlatılan bilgilerde şu görüşlere yer verilmiş, “Kentin batısındaki Ulupınar Köyü’nden Yarıkpınar a gidildiğinde, vadi içinde pek çok mezar bulunmaktadır. Ancak bağ ve bahçeler içinde kaldığından pek fark edilemezler. Bunlar arasın da, köylülerin sarnıç olarak kullandığı bir yeraltı mezarı bile bulunmaktadır. Bu vadinin hemen sağında kayalara oyulmuş ancak herhangi bir figürün bulunmadığı kaya mezarları da mevcuttur. Kaya mezarlarının bulunduğu yerden itibaren yükselen tepeninin en üst noktasın da büyük bir mağara yer almaktadır. Bu mağaranın sağında ve solunda üçer basamaklı merdivenler bulunmaktadır.
İsaura kenti içinde ve çevresinde hatta Sarıot Yaylası civarında ve Aslantaş Yaylası, Avdan Köyü’nde de bu tür kayalara oyulmuş basamaklar mevcuttur. Bunların kutsal alan yerleri oldukları tahmin ediliyor. İsaura kentinde bugün hiçbir iz olmamasına karşılık, kentin güney doğusunda sütunlu caddenin hemen üzerinde birkaç merdiven basamağı bulunduğu, buranında çok küçük bir tiyatro veya Odium olabileceği söylenmektedir. Kentin kuzeydoğusunda üç su kaynağı mevcuttur. Bol su kaynaklarının bulunduğu Yarıkpınar ile Ulupınar Köyü arasında, eski değirmen yerlerinin izleri hala fark edilmektedir.

İsaura kenti son yüzyıl içinde yağmalanmış ve çevre köylerinin cami, okul ve ev yapımında kullandıkları yapı taşlarının büyük bir kısmı buradan gitmiştir. Bozkır ilçe merkezindeki Çarşamba Çayı üzerinde bulunan köprünün taşları ve eski Askerlik Şubesi binasının bazı yapı taşları ile sütunları İsaura’dan getirilmiştir. Yağmalanmasına hâla devam edilen İsaura’dan özellikle Işıklar, Ulupınar, Hisarlık ve Acılar köylerine bazı mimari parçalar götürülmüş ve okul, cami ve ev duvarların da süs olarak kullanılmıştır. İsaura kentinde çok sayıda Nekropol sahası mevcuttur. Akropol’un güneyinden başlayarak batı ucuna kadar olan kısımlar ve şehir kapısında Ulupınar Köyü’ne inen tatlı meyillin tümü mezarlık olarak kullanılmıştır. Ayrıca daha önce yapılan çalışmalarda gözden kaçan bir Nekropol sahası da kentin doğusundan Acılar Köyü’ne inen çok dik bir arazi üzerinde bulunmaktadır.
Zengibar Kalesi kaderine terk edildi Zengibar Kalesi kaderine terk edildi Reviewed by yakupcetincom on 06:47 Rating: 5

Hiç yorum yok:

recent posts

[recentposts]
Blogger tarafından desteklenmektedir.