Bozkır Mahalleleri

4 Bin Yıllık Tarihi Zengibar Kalesi Turizme Kazandırılıyor.


Konya Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetleme Bürosu(KUDEB) tarafından antik kent Zengibar kalesinin koruma amaçlı imar planı çalışmalarına başlanıldı. İmar planı çalışması kapsamında KUDEB yetkilileri Bozkır'da Zengibar kalesini gezdi ve daha sonra Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün'ü ziyaret ederek, çalışmaların yürütülme aşamasını istişare etti. 

Koruma amaçlı imar planı çalışmasının çok kısa bir sürede bitirilmesini hedeflediklerini, 2019 yılının ilk aylarında onaya sunmak için de yoğun çalıştıklarını belirten KUDEB yetkilileri, bu çalışmanın tamamlanması ve onaylanması sonrasında kalenin kazı çalışmalarına önayak olacağını söyledi. 
Zengibar kalesinin 4 bin yıllık tarihi olduğunu ve bu 4 bin yılı gün yüzüne çıkarmak için yoğun uğraş verdiklerini belirten Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, koruma amaçlı imar planı çalışmasının kalenin gün yüzüne çıkması yolunda en önemli çalışmalardan biri olduğunu vurguladı. Koruma amaçlı imar planı çalışmasını yürüten KUDEB çalışanlarına teşekkür eden Başkan Gün, "Zengibar kalesinin turizme kazandırılması, Bozkır olarak en önemsediğimiz hayallerden bir tanesidir. Burada başlayacak olan çalışma bu yüzden bizler için çok büyük anlamlar taşıyor. Başlamak, bitirmenin yarısıdır derler. İnşallah biz de güzel bir giriş yaptık ve bu imar planı çalışmasıyla birlikte tarihi antik kent Zengibar kalesinin turizme kazandırılması için önemli mesafe almış olacağız" dedi. 

Zengibar kalesinde daha önce yapılan üst kazı çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Gün, "daha önce yapılan üst kazı çalışmalarında şehrin içerisinde 27 adet tapınağın bulunduğu saptanmış, pazar yerleri, sütunlu cadde, zafer takları saptanmıştı. Şuan kalede ayakta duran tek yapı, Roma İmparatoru Hadrianus'un şehre gelişi anısına inşa edilmiş zafer takıdır. Daha önce yapılan yüzey araştırmaları bizlere şunu göstermektedir ki, detaylı bir kazı çalışmasında koca bir şehir tüm bütünlüğüyle ortaya çıkacak, 4 bin yıllık antik kent gün yüzüne çıkacak, tarihe ışık tutacaktır" diye konuştu.
4 Bin Yıllık Tarihi Zengibar Kalesi Turizme Kazandırılıyor. 4 Bin Yıllık Tarihi Zengibar Kalesi Turizme Kazandırılıyor. Reviewed by Adsız on 21:16 Rating: 5

Hiç yorum yok:

recent posts

[recentposts]
Blogger tarafından desteklenmektedir.